Gå till innehållet
Framsida
Arbetarskyddscentralen

Publikationen påminner: Chefens välbefinnande är inte en självklarhet

Arbetarskyddscentralens nya publikation erbjuder konkret stöd för chefer. Chefens eget välmående är en avgörande faktor för arbetsgemenskapens och arbetsplatsens funktion, resultat och produktivitet. Det påverkar också i hög grad medarbetarnas välbefinnande.
Bild: Milla Toro

Publikationen Chefens eget välbefinnande, utgiven av Arbetarskyddscentralen, erbjuder praktiskt stöd och information för personer i chefsroller.

”Publikationen svarar på aktuella behov på arbetsplatserna. Innehållet har noggrant sammanställts i Arbetarskyddscentralens branschgrupp för kommuner och välfärdsområden, men den lämpar sig för alla branscher”, säger specialsakkunnig Seija Moilanen.

Chefens roll innefattar inte bara skyldigheter utan också rättigheter, som syftar till att stödja uppdraget och säkerställa att chefen inte belastas skadligt i sitt arbete. För chefens eget välmående är det viktigt att känna till sitt ansvar och veta var man kan få hjälp och stöd i sitt arbete och sin ork.

Välbefinnande byggs upp av stöd, kompetens och öppen interaktion

Chefens arbetsbelastning kan hanteras bland annat genom regelbundna samtal med den egna chefen, gemensamma arbetssätt och tydliggörande av förväntningarna på chefsrollen.

Arbetsgivaren har skyldighet att introducera chefen i uppdraget, men även chefen själv har ansvar för att upprätthålla sin kompetens och utveckla sitt ledarskap.
– Brist på kompetens och resurser i förhållande till arbetets krav kan lätt leda till skadlig belastning, påminner Moilanen.

En psykologiskt trygg arbetsmiljö, öppen kommunikation och personalens deltagande i gemensam utveckling minskar chefens belastning.

”Det är viktigt att chefen känner igen sin belastningssituation och vågar ta upp den. Det är inte ett tecken på svaghet, utan på mod”, betonar Moilanen.

Publikationen finns tillgänglig på finska(du flyttas till en annan tjänst), svenska(du flyttas till en annan tjänst) och engelska(du flyttas till en annan tjänst).

Publikationsarbetsgruppen:

Eija Kemppainen, Finlands närvårdar-och primärskötarförbund SuPer
Anne Ranta, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL
Jussi Rantanen, Tehy
Marjaana Walldén, Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT
Seija Moilanen, Arbetarskyddscentralen

Mer information