Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Uusi tietokortti: Näin torjut ärsyttävien aineiden aiheuttamaa astmaa

Työturvallisuuskeskus ja Työterveyslaitos ovat julkaisseet ärsytysastmasta tietokortin, johon on koottu tietoa ja ohjeita riskien tunnistamiseen ja hallintaan eri alojen työpaikoilla.
Kuva: Matleena Korhonen

Tietokortissa on mukana esimerkkejä altistumistilanteista ja niiden torjunnasta maataloudessa, metalli- ja kaivosalalla, elintarviketeollisuudessa, sellu- ja paperiteollisuudessa sekä rakennusalalla.

– Jos kysymyksessä on voimakkaasti syövyttävä aine ja pitoisuus on korkea, keuhkot voivat vaurioitua jo muutamasta hengenvedosta. Seurauksena voi olla vaikeahko astma, joka aiheuttaa oireita lääkehoidosta huolimatta, kertoo keuhkosairauksien ylilääkäri Irmeli Lindström Työterveyslaitoksesta.

Turvallisten toimintatapojen suunnittelu ja valvonta, huolellinen perehdytys sekä säännöllinen kertaus mahdollisissa poikkeus- ja onnettomuustilanteissa toimimisesta on tärkeää.

– Toivottavasti työpaikoilla otetaan asia vakavasti ja käydään läpi mahdolliset ärsytysastmaa aiheuttavat altisteet yhdessä työntekijöiden kanssa: mitä, missä, milloin, kenelle ja miten ennaltaehkäistään altistuminen eri tilanteissa, toteaa Työturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Päivi Sarmala.

Tietokortin teksti perustuu Työterveyslaitoksen Ärsytysastma-hankkeen tutkimustuloksiin.

Ota yhteyttä!

Työturvallisuuskeskus

Työterveyslaitos

Katri Suuronen
Vanhempi asiantuntija, työtoksikologian dosentti
katri.suuronen@ttl.fi(siirryt toiseen palveluun)
p. 030 474 2576

Irmeli Lindström
Ärsytysastma-hankkeen(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) projektipäällikkö, keuhkosairauksien erikoislääkäri, ylilääkäri
irmeli.lindstrom@ttl.fi(siirryt toiseen palveluun)
p. 030 474 2136