Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Sujuvia ratkaisuja sisäilmaongelmiin

Blogi
Syksyn runsaat sateet ovat saapuneet ja aiheuttaneet tulvimista monin paikoin. Kosteusvauriot ovat yksi yleisimmistä sisäilmaongelmien syistä. Sopivissa olosuhteissa ne voivat aiheuttaa mikrobien kasvua, jotka heikentävät sisäilman laatua ja aiheuttaa terveyshaittoja.
Kuva Kapina Oy

Rankat sateet ja tuulet aiheuttavat haasteita myös rakennustyömailla, joissa rakennusmateriaalien ja uusien sisärakenteiden suojaaminen sateelta on tärkeää. Valmiissa rakennuksessa rakennusmateriaalien päästöt voivat aiheuttaa sisäilmaongelmia, kun niistä vapautuu ilmaan kemikaaleja. Niinpä rakennusmateriaalien ja -tekniikoiden valinnalla voidaan vaikuttaa sisäilman hyvään laatuun. Uuden rakennuksen tuuletusaika on huomioitava ennen rakennuksen käyttöönottoa ja sinne pysyvää muuttamista.

Uusissa rakennuksissa ilmanvaihto on suunniteltu tukemaan laadukasta sisäilmaa. Puutteellisesti huollettuna se voi kuitenkin muuttua ongelmalliseksi, jos järjestelmään pääsee kertymään pölyä tai kondenssivesiä, jotka edesauttavat mikrobikasvuston syntymistä. Puutteellinen ilmanvaihto havaitaan ilman laadun heikentymisenä esimerkiksi tunkkaisuutena, epämiellyttävinä hajuina tai kertyvänä pölynä.

Mikrobit tarvitsevat elääkseen oikeat olosuhteet. Tässä ne ovat kuin mikä tahansa muukin eliö, jotka tarvitsevat kosteutta, ravintoa ja lämpöä oikeassa suhteessa. Jos jokin elementeistä puuttuu, mikrobit eivät aiheuta haittaa. Kuitenkin jotkin mikrobit voivat aktivoitua uudelleen, kun olosuhteet muuttuvat niille otollisiksi. Sen vuoksi korjaustoimenpiteissä, kuten kosteusvaurion kuivatuksessa, tulee olla erityisen huolellinen.

Sisäilmaongelmat voivat aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja, kuten hengitystieoireita, allergioita, päänsärkyä, väsymystä ja keskittymiskyvyn heikkenemistä. Ne voivat myös pahentaa olemassa olevia sairauksia, kuten astmaa ja keuhkoahtaumatautia. Sikäli, kun terveydelliset oireet ilmestyvät tai pahenevat työssä, tulee olla yhteydessä omaan työterveyshuoltoon. Työterveyshuolto auttaa pärjäämään oireiden kanssa sekä ottaa kantaa oireiden työperäisyyteen, mutta ongelmat korjataan yhteistoiminnassa oman työnantajan kanssa.

Jos epäilet oireidesi johtuvan työpaikan sisäilmasta, ole yhteydessä työterveyshuoltoosi ja tutustu Parempi sisäilma -verkkosivustoomme(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Sieltä löydät vinkkejä ja ohjeita ongelman ratkaisemiseen.

Väistötiloissa työskenteleminen

Työpaikan toiminnot on hyvä siirtää pois merkittävien sisäilmaremonttien tieltä. Näin varmistetaan työrauha ja minimoidaan rakennustyöstä aiheutuvat haitat.

Älä siirrä mitään tarpeettomasti, hävitä tarpeeton.

Väistötiloihin siirtyminen voidaan nähdä myös mahdollisuutena siirtyä paperittomaan toimistoon ja uusia välttämättömiä tavaroita. Erityisesti tekstiilien puhdistaminen voi olla hankalaa, jos materiaalit eivät kestä kuumassa pesemistä. Tällaisten materiaalien siirtämistä tulee harkita tarkasti.

Puhdistaminen on kallista, harkitse siirtämisen kannattavuutta.

Irtaimiston puhdistaminen tulee tehdä huolellisesti ja ammattitaidolla. Irtaimiston mukana ei saa siirtää mikrobikasvustoja. Kannattaa selvittää miten puhdistaminen voidaan toteuttaa ja millaiseksi sen kustannus muodostuu. Jos kustannuksissa puhutaan tuhansista euroista, ei ehkä kannata siirtää esimerkiksi nojatuoleja, näyttöjä tai tietokoneitakaan, joiden puhdistaminen sisältä on vaikeaa.

Puhdistaminen tulee tehdä turvallisesti.

Hygieenisyys tulee huomioida puhdistamisprosessin suunnittelussa. Kaikki muutettava irtain tulee viedä puhdistusprosessin läpi ennen uuteen tai väistötilaan viemistä. Myös siivous- ja muuttohenkilöstön terveydestä tulee huolehtia siten, etteivät he tarpeettomasti altistu mikrobeille. Puhdistusmenetelmät tulee valita puhdistettavien materiaalien mukaisesti. Lisäksi pölyjen ja mikrobien kulkeutuminen tulee estää tehokkaasti.

Neljä perusasiaa sisäilmaongelmien ehkäisyssä

  • Pidä huolta rakennusten kunnosta. Korjaa kosteusvauriot ja muut havaitut rakenneongelmat mahdollisimman nopeasti.
  • Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta. Hajut ja näkyvä pöly kertovat ilmanvaihdon ongelmista.
  • Valitse terveellisiä materiaaleja ja sisustuselementtejä. Vältä rakentamisessa materiaaleja, jotka sisältävät haitallisia kemikaaleja. Tekstiilit keräävät pölyä ja huonekasvit tarjoavat mikrobeille hyvän kasvupaikan. Jotkut kasvit itsessään erittävät allergisoivia aromeja.
  • Pidä huolta siivouksesta. Siivoa säännöllisesti ja poista pölyt ja muut epäpuhtaudet. Siistijä pystyy tekemään havaintoja tilojen kunnosta. Häntä kannattaa haastatella.

Työturvallisuuskeskuksen Sujuvia ratkaisuja sisäilmaongelmiin -koulutuksessa esitellään järjestelmällinen malli sisäilma-asioiden käsittelyyn ja vuorovaikutuksen merkitystä luottamuksellisen ilmapiirin rakentamisessa.

Tule mukaan verkkokoulutukseen, jossa sinulla on mahdollisuus keskustella asiantuntijoiden kanssa ja verkostoitua samankaltaisia asioita pyörittelevien kanssa.

Kirjoittaja