Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Virtuaalinen työnopastus ja perehdyttäminen palvelualalla -hanke

Virto-hankkeen tavoitteena oli pilotoida yritysyhteistyökumppaneiden kanssa uusia ratkaisuita työnopastukseen ja perehdyttämiseen digitaalisuutta apuna käyttäen. Hanke pyrki lisäämään tietoisuutta virtuaalisuuden tuomista mahdollisuuksista ja perehdyttämisen prosessin kehittämisen hyödyistä.

Hankkeen aikana huomattiin, että yrityksissä oli selkeä toive kehittää perehdyttämistä ja työnopastuksen prosesseja vastaamaan työelämän tarvetta. Tätä kautta hanke pyrki kokonaisvaltaisesti tuomaan uusia menetelmiä ja tietoa työn tuottavuuteen ja työn mielekkyyteen parantamiseksi. 

Yritysyhteistyökumppaneille tuotetuissa pilotoinneissa tuotettiin muun muassa alkuperehdytyspeli Mikkelin ruoka- ja puhtauspalveluille. Virtuaalista työnopastusmateriaalia kerrossiivoukseen ja tuotantoprosessia mallinnettiin Osuuskauppa Suur-Savon kanssa. RTK-Palveluiden kanssa tuotetiin perehdyttämisen ja työnopastuksen interaktiivinen kokonaisuus ThingLink-alustalle. 

Hankkeen tuloksina syntyi opastusmateriaali verkkoon laadukkaan virtuaalisen perehdyttämisen suunnittelusta ja toteutuksesta. Tästä materiaalista tuotetaan Virtuaaliset ja pelilliset menetelmät perehdyttämiseen palveluliiketoiminnassa -opintojakso Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk tarjontaan, joten kehitystyö jatkuu edelleen. Hanke sai kiitosta yrityksissä konkreettisista osaamisen ja tiedon lisäämisestä ja kehittämisen mukana tulleesta muutoksesta. 

Hankkeessa oli mukana Osuuskauppa Suur-Savo, Ramin Konditoria, Mikkelin ruoka- ja puhtauspalvelut, Mäntyharjun ruokapalvelut, RTK-Palvelu, Järvi-Saimaan palvelut, Heinäveden Ruokapalvelut ja Onnen Helma. Työturvallisuuskeskus oli mukana hankkeen ohjausryhmässä.

Lisätietoa

Katariina Kovanen, projektipäällikkö
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
katariina.kovanen@xamk.fi
p. 050 3447 453

Päivi Rauramo, johtava asiantuntija
Työturvallisuuskeskus
paivi.rauramo@ttk.fi
p. 040 5470 908