Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Työturvallisuus vuokratyössä – Muistilistat kaikille osapuolille

Työturvallisuuskeskuksen palveluryhmä on julkaissut Henkilöstövuokraus ja työturvallisuus -oppaan, joka tarjoaa kattavia muistilistoja henkilöstövuokrauksen osapuolille. Oppaassa selvennetään henkilöstöyrityksen, käyttäjäyrityksen ja vuokratyöntekijän vastuita työturvallisuuden varmistamisessa.

Henkilöstövuokrauksessa työsuojeluvastuut jaetaan henkilöstöyrityksen ja käyttäjäyrityksen kesken. Molemmat osapuolet ovat vastuussa siitä, että työpäivä vuokratyössä sujuu turvallisesti ja tuottavasti. Toiminnan käynnistymisvaiheen tai esimerkiksi kiireen vuoksi työpaikat voivat tarvita erityisesti tukea työturvallisuusvelvoitteissa.

”Jaettu työsuojeluvastuu saattaa tuntua hankalalta hahmottaa. Oppaan valmistelussa pyrimme konkretisoimaan sen eri osa-alueita käytännönläheisesti”, kertoo erityisasiantuntija Seija Moilanen.

Henkilöstövuokrauksessa työntekijä työskentelee käyttäjäyrityksen johdon ja valvonnan alaisena muualla kuin varsinaisen työnantajansa tiloissa. Vuokratyövoimaa käyttävät yritysten lisäksi myös yhteisöt ja julkiset toimijat.

”Perehdyttämisen merkitystä ei milloinkaan voi korostaa liikaa. Sisällytimmekin oppaaseen perehdyttämisen suunnittelun ja toteuttamisen tueksi lomakkeet, joita sekä henkilöstöyritys että käyttäjäyritys voivat hyödyntää”, Moilanen jatkaa.

Henkilöstövuokraus ja työturvallisuus -opas sekä siihen liittyvät perehdyttämislomakkeet ovat saatavilla maksutta suomeksi. Opas ja lomakkeet julkaistaan lähiviikkoina myös englanniksi.

Turvallisuuskeskus kannustaa kaikkia henkilöstövuokrauksen osapuolia hyödyntämään oppaan tarjoamaa tietoa ja muistilistoja työturvallisuuden parantamiseksi. Yhdessä voimme varmistaa, että vuokratyö sujuu turvallisesti ja tuottavasti.

Opas valmisteltiin ryhmässä, johon kuuluivat:
Petri Ellimäki, Henkilöstöala HELA ry
Sini Kasanen, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry
Tanja Lehtoranta, Ammattiliitto Pro
Seija Moilanen, Työturvallisuuskeskus
Merja Vihersalo, Palvelualojen ammattiliitto PAM

Lisätietoja