Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Opas ja toimintapäivä nostavat esiin telinetyön turvallisuuden tärkeyttä

Blogi
Telinetorstaita vietettiin menneinä vuosina yhtenä rakennusalan merkkipäivänä keväisin. Kevät koittaa edelleen rakentajille ja niin koittaa jälleen myös Telinetorstai 18.4.2024.
Telinekortti Turvallisesti telineillä -oppaasta. Valokuva: Sami Lamberg, Kapina Oy

Teema oli ja on tarpeen, kuten Jääskeläisen Tapsa blogissaan(siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa. Telineet eivät työmailta ole kadonneet eikä vaatimus niiden oikeellisuudesta ole vähentynyt.

Työturvallisuuskeskuksen rakennusalojen työalatoimikunta on julkaissut tilaajien ja käyttäjien avuksi Turvallisesti telineillä -oppaan(siirryt toiseen palveluun). Opas on laadittu havainnollistamaan telineiden ja telinetyön vaiheiden turvallisuutta telineiden tilaajalle, työnjohdolle ja käyttäjälle.

Turvallisesti telineillä -oppaan tarkoitus ei ole tehdä sinusta telinetyön gurua, eikä tyhjentävästi antaa vastauksia yksityiskohtaisiin vaatimuksiin. Opas antaa nojaa, apua ja suuntaa telineiden käytölle ja sille yhteistyölle, jota hyvä telinetyö edellyttää. Se antaa suuntaa ja apua telineen tilaajalle valittaessa oikeaa telinettä kulloiseenkin työtehtävään. Ei niin, että tilaaja tai käyttäjä suoraan tietäisi kaikki ominaisuudet, joita kulloiseenkin työhön tarvittavalla telineellä on, vaan niin, että tilaaja osaisi paremmin määritellä toimittajalle tarpeensa.

Turvallisesti telineillä antaa myös apua kokonaisvaltaiseen telineturvallisuuteen telineen käytön ajalle:

Telinetorstain webinaarissa 18.4.2024(siirryt toiseen palveluun) käsittelemme turvallisten telineiden merkitystä tilaajan, tekijän, toimittajan sekä tarkastajan tulokulmasta. Käymme dialogia merkityksestä ja siitä mikä mahdollistaa turvallisen telinetyön. Keskustelemme samalla myös Turvallisesti telineillä -oppaan sisällöstä ja kuinka se osaltaan mahdollistaa onnistumisia telinetyössä.

Telinetyön lähtökohtana tulee olla turvallisuus, käytettävyys ja suunnitelmallisuus. Pelkkää lakia lukemalla on tavallisen kuolevaisen vaikeaa muodostaa mielessään käytännön kokonaisuutta tästä kaikesta. Siksi alan yhteisenä keväisenä keskusteluna on käytäntöön pureutuva ja siitä rakentava keskustelu telineturvallisuudesta.

Kirjoittaja