Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Työturvallisuuskortti® sote-alan työntekijän tukena

Blogi
Työntekijän oma työturvallisuus saattaa sote-alan arjessa jäädä potilaan tai asiakkaan hyvinvoinnin ja turvallisuuden jalkoihin. Tämä on hyvä ottaa huomioon ja kehittää työtä sekä työtapoja siten, että näin ei tapahtuisi.
Kuva: Mikael Ahlfors

On tärkeää muistaa, että hyvinvoiva ja terve henkilöstö tarjoaa parempaa hoivaa asiakkailleen. Työturvallisuuskortti tarjoaa mahdollisuuden kääntää katse työn kohteesta sen tekijään: miten varmistetaan sote-alalla toimivien ammattilaisten työturvallisuus erilaisissa tilanteissa?  

Työturvallisuuskorttikoulutus on lähtenyt liikkeelle teollisuuden suurten työpaikkojen tarpeesta vähentää päällekkäistä koulutusta ja varmistaa työntekijän perustiedot työturvallisuudesta. Nyt kun kortti on päässyt aikuiseen 20 vuoden ikään, se on uudistunut ja mukaan tulee koko ajan lisää uusia aloja. 

Voimassa olevia Työturvallisuuskortteja on noin 770 000, mutta sote-alalla niitä on vain noin 7800. Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n mukaan hyvinvointialoilla työskenteli vuonna 2023 noin 441 000 henkilöä, joten kasvupotentiaalia on. Korttikoulutus on edullinen tapa lisätä henkilöstön työturvallisuusosaamista. 

Sote-alan uusi koulutusmateriaali on pilotoitu Siunsotessa, jossa on vuodesta 2018 alkaen on koulutettu jo 650 ammattilaista. Myös muiden hyvinvointialueiden koulutuksissa on hyödynnetty mahdollisuutta tehdä Työturvallisuuskorttikoulutuksesta oman työpaikan näköinen. Kurssilainen saa koko päivän koulutuksesta parhaan mahdollisen hyödyn itselleen, kun alan tunteva kouluttaja käyttää alalle soveltuvaa materiaalia ja sanastoa. Koulutukseen kannattaa sisällyttää juuri oman työpaikan toimintatavat erilaisissa työturvallisuuden sekä työhyvinvoinnin poikkeamatilanteissa. 

Työhyvinvointikortti, ergonomiakoulutukset ja muut sotealan henkilöstön koulutukset täydentyvät hyvin Työturvallisuuskortilla. Oman työpaikan kouluttaja voi räätälöidä koulutusta kullekin kohderyhmälleen sopivaksi: esihenkilöille, työsuojelupareille tai työntekijöille voidaan käyttää erilaisia esimerkkejä ja harjoitustehtäviä.  

Lisätietoja

Huom! Kurssinjohtajahakemuksiin ei tehdä ennakkopäätöksiä, vaan kaikki hakemukset käsitellään kurssi-ilmoittautumisen yhteydessä tehtävän hakulomakkeen kautta. 

Kirjoittajat