Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Puutavaran varastointi

Paljon, nopeasti ja halvalla. Se tuntuu olevan usein periaatteena, kun puutavara pitää saada leimikolta tehtaille. Turvallisuus on koetuksella. 

Puutavaran varastoinnin perustamisessa ympäristölle ja turvallisuudelle aiheutuvat vaarat ja riskit tulisi käsitellä jo ennakkoon eri toimijoiden kanssa. Erityisesti huomiota olisi kiinnitettävä varaston sijoituspaikkaan, johon liittyy paitsi toiminnallisia, kuten liikenneyhteydet sekä sijainti puuvirtojen suuntiin ja käyttöpaikkoihin nähden, myös ympäristöllisiä riskitekijöitä. 

Vaarat ovat akuutimpia, kun otetaan huomioon vaaralliset ympäristöolosuhteet. Tällaisia ovat esimerkiksi epävakaa tai epätasainen maasto, huono sää mukaan lukien sade, lumi, salamat ja tuulet sekä äärimmäisen kylmät ja/tai etäiset ja erillään olevat varastopaikat, joihin ensiapu ei ole heti saatavilla. 

Hankkeen tavoitteena on tuottaa toimijoille malliratkaisuja, joita apuna käyttäen eri toimijat voivat ennakkoon tunnistaa ja hallita puutavaravarastoinnin vaarat. On myös tärkeää saada käyttöön tapoja kommunikoida vaaroista ja turvallisista työjärjestelyistä eri organisaatioiden työntekijöiden välille. Esimerkiksi vääriä varastointipaikkoja, teitä sähkölinjojen alla ja puiden tahatonta vapautumista pyritään välttämään. Hankkeessa tehdään 3–4 lyhyttä videota, joilla pyritään havainnollistamaan hyviä käytäntöjä ja malleja puutavaran varastointiin. 

Kohderyhmää ovat kaikki puutavaran varastoinnissa toimivat toimijat sekä Työturvallisuuskorttikouluttajat. 

Ohjausryhmä

Markus Tähkänen, Yksityismetsätalouden Työnantajat ry
Jukka Mujunen, Metsä Forest
Markku Varis, Meto (Metsäalan Asiantuntijat ry)
Markku Tolvanen, Työturvallisuuskeskus

Ota yhteyttä

Tila:
Käynnissä
Aiheet:
työturvallisuus Työturvallisuuskortti työympäristö vaarojen tunnistaminen