Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Vahinkokäynnistyksen estäminen

Työpaikoilla monet työtapaturmat tapahtuvat siitä yksinkertaisesta syystä, että koneita ja laitteita ei ole asianmukaisesti erotettu ja varmistettu energialähteistä ennen huolto- ja kunnossapitotöiden tai muiden erityistehtävien aloittamista. Onnettomuudet aiheuttavat yrityksille ja yhteiskunnalle kustannuksia ja henkilöstölle inhimillistä kärsimystä.

Hankkeella tavoitellaan parempaa turvallisuutta eri energioiden eristämiseen tai erottamiseen käyttämällä hyvää visuaalista mallia toimenpiteistä, joilla varmistetaan, että työntekijä ei joudu vaaraan energian hallitsemattoman purkautumisen vuoksi.
Hankkeessa tuotetaan animaatio, jossa käydään läpi tyypilliset vaarat ja turvallistamistoimet eri energioiden näkökulmasta sekä se, miksi 0-energiatilaa on tärkeää toteuttaa työpaikalla.

Tarkoituksena on vaikuttaa työntekijöiden sisäiseen malliin 0-energiatilasta, johon kuuluu oleellisena osana ”tunnista, erota, lukitse, merkitse ja varmista” -ketju. 0-energiatilan ymmärtäminen parantaa työpaikkojen turvallisuutta. Lisäksi muistutetaan ennen 0-energiatilaan saattamista, että aina tulee selvittää yrityksen oma käytäntö ja noudattaa aina kyseisiä ohjeita.

Kohderyhmää ovat kaikki teollisuudessa työskentelevät työntekijät.

Ohjausryhmä

Vesa Vaittinen, Stora Enso Imatran tehtaat
Ville Nevala, Metsäboard Kyrö
Markku Tolvanen, Työturvallisuuskeskus

Ota yhteyttä

Tila:
Käynnissä
Aiheet:
työtapaturmat työturvallisuus