Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Kiteistä piidioksidia esiintyy runsaasti luonnossa. Sitä on myös monissa mineraaleissa ja mineraalituotteissa. Teollisuus käyttää paljon piidioksidin kahta kiteistä muotoa, kvartsia ja kristobaliittia. Useiden vuosien ajan on jo tiedetty, että kiteistä piidioksidia sisältävän hienon pölyn hengittäminen saattaa aiheuttaa keuhkovaurioita, muun muassa silikoosia.

Vuonna 2006 työmarkkinajärjestöt tekivät EU-tasoisen sopimuksen, jolla pyritään suojelemaan työntekijöitä kiteisen piidioksidin haitallisilta terveysvaikutuksilta.
Sopimuksen avulla pyritään vähentämään ja mahdollisuuksien mukaan poistamaan hienon kvartsipölyn aiheuttamat ammatilliset terveysriskit.

Tämä opaskirjanen perustuu kvartsipölysopimuksen liitteenä olevaan Hyvät käytännöt-oppaaseen(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) (www.nepsi.eu(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)). Kirjanen ohjaa työpaikkoja arvioimaan kiteisen piidioksidin aiheuttamia ammattitautiriskejä ja etsimään niihin tehokkaita torjuntakeinoja.

Lataa julkaisu PDF-muodossa

Julkaisija:
Työturvallisuuskeskus, teollisuusryhmä
Sisältö:
Kari Rissa, Karissa Oy
Julkaisuvuosi:
2008
ISBN (painettu):
978-951-810-352-6
Toimialat:
Teollisuus
Aiheet:
altisteet ammattitaudit riskien arviointi työhygienia työturvallisuus työympäristö vaarojen tunnistaminen
Julkaisumuodot:
PDF-julkaisu
Kielet:
suomi