Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Pölyt pois yhteistyöllä – Vähennä jauhopölyä leipomossa -opas esittelee leipomoiden omatoimiseen kehittämiseen tarkoitetun Pölyt pois! -menetelmän. Menetelmän tarkoituksena on tukea jauhopölytilanteen arviointia, ratkaisujen kehittämistä ja arviointia sekä jauhopölytilanteen seurantaa.

Työn kehittäminen edellyttää pysähtymään jauhopölyongelman ääreen, keskustelemaan jauhopölytilanteesta, löytämään pölyn syntymiseen vaikuttavat tekijät ja kehittämään omaan leipomoon soveltuvia ratkaisuja.

Pölytutka-julisteen avulla on käynnistetään yhteinen keskustelu jauhopölytilanteesta ja arvioidaan jauhopölyn hallinnan tasoa: missä meidän leipomossamme pölyää, kuinka paljon ja miksi. Pölytutka on jaettu kahdeksaan sektoriin pölyisimpien työvaiheiden mukaisesti.

Pölytutkan jokaiseen sektoriin liittyy Pölyt pois! -kortti. Korttien avulla käydään läpi jauhopölytilannetta: mitkä asiat ovat kunnossa ja mitkä vaativat kehittämistä.

Arviointikorteilla arvioidaan kehitettyjä ratkaisuja, niiden resurssointia ja ratkaisujen vaatimia laajempia toimenpiteitä kuten uusia välineitä, työnjakoa tai koulutuksia.

Lataa julkaisu PDF-muodossa

Julkaisija:
Työturvallisuuskeskus ja Työterveyslaitos
Sisältö:
Arto Säämänen, Riikka Ruotsala, Päivi Piispanen, Tomi Kanerva
Julkaisuvuosi:
2012
ISBN (painettu):
978-951-810-477-6
Toimialat:
Elintarvikeala
Aiheet:
altisteet ammattitaudit riskien arviointi työturvallisuus vaarojen tunnistaminen
Julkaisumuodot:
PDF-julkaisu
Kielet:
suomi

Liittyvät julkaisut