Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Työturvallisuustutka tukee työturvallisuuslaissa velvoitettua riskienhallintaa työpaikalla

Riskienhallinnalla on merkittävä vaikutus yksilön ja työyhteisön hyvinvointiin, työkykyyn ja tuottavuuteen. Työturvallisuustutkan avulla voidaan tunnistaa työpaikan vaaroja ja kuormitustekijöitä, arvioida niiden aiheuttamia riskejä ja määrittää toimenpiteitä riskien hallitsemiseen.

Työturvallisuustutkan yhteenvetoja ja vaaratilannekuvauksia voidaan hyödyntää esimerkiksi
perehdyttämisessä ja työterveyden kanssa tehtävässä yhteistyössä.

Työturvallisuustutkan vaara- ja kuormitustekijät pohjautuvat sosiaali- ja terveysministeriön Riskien arviointi ja hallinta työpaikalla -työkirjan tarkistuslistoihin, jotka löydät Vaarojen tunnistaminen ja riskien arviointi -sivulta(siirryt toiseen palveluun). Käyttäjä voi lisätä tarpeen mukaan myös uusia vaara- ja kuormitustekijöitä, jotka kuvaavat omaa työpaikkaa.

Tunnista työn vaara- ja kuormitustekijät ja arvioi riskit vaihe kerrallaan

  1. Pääkäyttäjä määrittelee työpaikan kohteet, joiden vaara- ja kuormitustekijät arvioidaan ja kutsuu kohteen työolot tuntevat henkilöt arvioimaan työturvallisuus- ja terveysriskejä.
  2. Käyttäjä kirjaa konkreettiset vaaratilanteet ja arvioi niiden todennäköisyyden ja seuraukset. Arvio antaa riskiluvun vaara- ja kuormitustekijälle.
  3. Käyttäjä kuvaa toimenpiteet, joilla riski pysyy hallinnassa ja arvioi riskin todennäköisyyden ja seuraukset toimenpiteiden jälkeen. Pääkäyttäjä voi tarkentaa toimenpiteitä.
  4. Pääkäyttäjä voi tallentaa arvioista csv-tiedoston jatkokäyttöä varten.

Ota yhteyttä!

Julkaisija:
Työturvallisuuskeskus
Julkaisuvuosi:
2021
Toimialat:
Kaikille aloille yhteiset aiheet
Aiheet:
johtaminen kehittäminen riskien arviointi työturvallisuus vaarojen tunnistaminen
Julkaisumuodot:
Digisovellus
Kielet:
suomi

Liittyvät julkaisut