Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Työn vaara- ja kuormitustekijöiden tunnistaminen on jälleen starttaamassa. Miten voisin saada kaikki vastuualueellani työskentelevät motivoitumaan niin, että he osallistuvat arviointiin ja toisivat olennaiset asiat esiin?

Aihepiiri: yleismenetelmä, jota voi soveltaa moniin käyttötarkoituksiin

Ajankäyttö: enintään puoli tuntia, vaatii jonkin verran valmistelua

Välineet: fläppipapereita, tussi, maalarinteippi

Menetelmän kuvaus

Pyydä jokaista miettimään ja kirjoittamaan muistiin ensin itse

Varaa tähän aikaa viitisen minuuttia.

Laita näkyville kaksi fläppipaperia, joista toisessa on otsikkona Toimivat huonosti, haittaavat tai estävät työn sujuvaa ja turvallista tekemistä ja toisessa Toimivat hyvin ja tukevat työn sujuvaa ja turvallista tekemistä.

Pyydä jokaista kertomaan vuorollaan omista pohdinnoista ne asiat, jotka hän haluaa kertoa kaikille. Kirjoita esille tulleet asiat fläpeille siinä muodossa ja siinä järjestyksessä, kuin ne kerrotaan. Voit numeroida asiat kertomisjärjestyksessä. Tarkista tarvittaessa kertojalta, kummalle puolelle vaakaa (kummalle fläppipaperille) asia on tarkoitettu. Kun kierros on päättynyt, kysy lopuksi, onko vielä muita asioita, joita tulisi laittaa näkyville jommallekummalle puolelle vaakaa.

Keskustelkaa yhdessä fläppipapereista muodostuneesta vaa’asta: hyvin olevat asiat ja muuttamista kaipaavat asiat. Miltä vaaka näyttää? Mitä se kertoo? Miltä nykytila näyttää?